El Teatre Rialto presenta el V Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera

INSULADRAMATARIARIALTO

Entre el 7 i el 18 de desembre, el Teatre Rialto presentarà els textos resultants del V Laboratori de Dramatúrgia Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, mitjançant unes lectures dramatitzades d’aquests.

En aquesta cinquena edició del laboratori, els escriptors seleccionats han sigut Iria Márquez, Paz Palau, Sergio Serrano i Carles Alberola, la coordinació del laboratori ha estat a càrrec de Paco Zarzoso i de la tutoria externa se n’ha encarregat Roland Schimmelpfennig. 

Els dies 7 i 8 de desembre, es representarà la lectura dramatitzada de l’obra ‘Stellae’ d’Iria Márquez, el 10 i 11 de desembre serà el torna del text ‘Aquí también los árboles son verdes’ de Paz Palau, el 14 i 15 de desembre podrem acudir a la lectura del text de Sergio Serrano ‘La mancha’ i, per a tancar aquest cicle de lectures, el 17 i 18 de desembre serà el torn de ‘15 minuts amb tu’ de Carles Alberola. 

Totes les lectures són al Teatre Rialto a les 19.00 hores i l’entrada és gratuïta, prèvia recollida de la invitació en taquilla fins a completar l’aforament de la sala. 

Respecte a l’equip director d’aquesta cinquena edició del Laboratori Insula Dramataria Josep Lluís Sirera, Roland Schimmelpfennig, nascut a Göttingen en 1967, és un dels dramaturgs contemporanis alemanys més representat. Després d’una llarga estada com a periodista a Istanbul, va estudiar direcció a Munic. Des de 1996 treballa com a autor independent i des de l’any 2000 ha escrit obres per a grans teatres com el Deutsches Schauspielhaus de Zuric, el Deutsches Theater de Berlín, el Schauspielhaus de Bochum, el Schauspielhaus d’Hamburg i el Burgtheater de Viena.

I en aquesta ocasió, com en les quatre anteriors, el coordinador del laboratori ha sigut el dramaturg i actor Paco Zarzoso. Nascut al Port de Sagunt en 1965, es va formar com a actor en la companyia Moma Teatre. 

Com a dramaturg es va estrenar amb ‘El afinador de pianos’ i ‘Un hombre, otro hombre’, les dues amb la companyia Grieta Teatro (1992-1995), que va fundar amb Cristina García. L’any 1995 va ser cofundador amb la dramaturga Lluïsa Cunillé i l’actriu i directora Lola López de la Companyia Hongaresa de Teatre, una de les companyies especialitzades en noves dramatúrgies més emblemàtiques de l’àmbit valencià. 

Durant els anys noranta, Paco Zarzoso va rebre diferents premis: el Marqués de Bradomín i l’Enrique Llovet per ‘Umbral’, el Max Aub de la Generalitat Valenciana per ‘L’altre’ (traducció al valencià d’‘Umbral’), el de la Crítica Valenciana per ‘Cocodrilo’, el de la SGAE de teatre per ‘Mirador’ i el Ciutat de Barcelona i el Serra d’Or per ‘Ultramarins’.

L’any 2020 va estrenar al Teatre Principal de València ‘La casa de les aranyes’, una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya i l’Institut Valencià de Cultura. 

Al llarg de la seua carrera, ha estrenat més de 20 obres com a autor en teatres de tota Espanya i Amèrica Llatina, i ha dirigit una quinzena d’espectacles. 

Per les cinc edicions del laboratori han passat 25 autores i autors amb l’objectiu d’estimular l’escriptura teatral i generar unes condicions òptimes de treball, potenciar la dramatúrgia viva valenciana i combatre l’aïllament creatiu de les nostres autores i autors dramàtics, que han fet que la seua escriptura forme part d’un procés més ampli. Reunions conjuntes, contacte amb altres professionals escènics, lectures dramatitzades de les obres escrites com aquestes que ara presentem, així com la seua publicació posterior. 

El dimarts 1 de març a les 19.00 hores se celebrarà al Teatre Micalet de la ciutat de València (Guillem de Castro, 73) la presentació del llibre de Juanjo Prats ‘Una boca per a parlar, dues orelles per a escoltar. Oratòria i teatre: un mètode per a parlar en públic’, projecte que va rebre una ajuda a la creació de l’Institut Valencià de Cultura.

El llibre ha estat editat per NPQ Editores

A la presentació assistiran, a més de l’autor, el director general de l’IVC, Abel Guarinos, l’ actriu Pilar Almeria, en representació de la Companyia Teatre Micalet, i l’actriu, directora escènica i directora de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València, Esther Alabor. 

El llibre és un manual pràctic amb consells molt fàcils de recordar, que proposa més d’un centenar d’exercicis que ajuden a guanyar confiança per a superar la por escènica, aconseguir que les nostres paraules ens representen i superar les nostres dificultats per a parlar en públic. 

L’autor és un apassionat de la comunicació, àmbit en què ha treballat com a actor i director, així com a presentador de televisió i com a docent. En el llibre ha vinculat la seua experiència amb l’oratòria i el teatre, i hi ofereix recursos per a estructurar el nostre relat i superar la por escènica. És un assaig que reflexiona sobre el valor de la paraula, l’escolta i la manipulació mitjançant el discurs.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies