El Consorci de Museus presenta l’exposició sobre Bruno Munari al MACA d’Alacant

220613_EDUC_foto1_CMCV_ExpoBrunoMunari_MACA_Alicante

– Una selecció de més de 150 obres de l’artista i dissenyador Bruno Munari, que podran visitar-se fins al pròxim 25 de setembre al MACA d’Alacant

– És una coproducció de la Generalitat, a través del Consorci de Museus, en coordinació amb la Fundació Juan March

Cultura, a través del Consorci de Museus, presenta l’exposició dedicada a l’artista i dissenyador Bruno Munari, que podrà visitar-se al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) fins al 25 de setembre. Es tracta d’una adaptació de l’exposició realitzada a Madrid, la primera que es dedica a Espanya a Munari, amb una selecció de més de 150 obres.

Concebuda per la Fundació Juan March, la mostra es trasllada ara al MACA per a continuar, posteriorment, en el Museu Fundació Juan March a Palma i en el Museu d’Art Abstracte Espanyol a Conca.

Cultura desenvolupa, a través del Consorci de Museus, una important labor de difusió cultural i artística a Alacant amb una inversió total de 730.00 euros en propostes expositives, educatives, programes públics i de mediació cultural en 2022.

Bruno Munari (Milà, 1907-1998), a qui Picasso va definir com «un Leonardo del nostre temps», és un d’aqueixos artistes que, malgrat haver tingut una influència significativa en la cultura del segle XX, pràcticament no es coneix. A través d’una selecció de més de 150 obres, l’exposició comissariada per Marco Meneguzzo, Manuel Fontán del Junco i Aida Capa abasta tots els aspectes de la producció artística de Munari i posa de manifest l’amplitud de mitjans utilitzats pel creador en la seua investigació plàstica i visual, sempre experimental i innovadora.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha destacat «la importància de visibilitzar figures desconegudes per al gran públic, com és el cas de Bruno Munari, que va fer un excel·lent treball convertint-se en un gran referent en els camps de l’art i del disseny gràfic i industrial del segle XX.

Des del Consorci de Museus mantenim el nostre propòsit de democratitzar la cultura en totes les seues vessants, amb el valor afegit de programar a Alacant projectes específics que no es poden visitar en altres ciutats del nostre territori, la qual cosa es tradueix en la singularitat d’aquests que, al seu torn, és un incentiu per a visitar la ciutat d’Alacant per a poder gaudir-los. Aquest és un bon exemple de com cuidem la qualitat de la nostra programació, també a través de la territorialització cultural».

En paraules de l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala: «És una gran notícia per al MACA i una magnífica oportunitat per a Alacant comptar amb aquesta exposició de Munari, un dels artistes més polifacètics i influents del segle XX. El treball polièdric d’aquest creador milanés precursor i avançat al seu temps reforça la vocació internacionalista del MACA i la seua aposta per les avantguardes».

El regidor de Cultura, Antonio Manresa, ha volgut donar les gràcies a la Fundació Juan March «per pensar en Alacant i en el MACA com una de les seus itinerants, ja que, per a la nostra ciutat, aquesta exposició suposa un important al·licient cultural, i permet continuar situant el museu en el mapa dels centres de referència de l’art contemporani nacional».

El director d’Exposicions i Museus de la Fundació Juan March, Manuel Fontán: «Estic segur que a Bruno Munari li haguera agradat aquesta exposició que el MACA li dedica; ell estava tan obert a col·laboracions i treball en equip que s’haguera entusiasmat amb el que ha fet possible aquesta segona mostra seua al nostre país. La seua obra, subtil, lluminosa i intel·ligent, se sentirà molt a gust en un museu que dona al Mediterrani».

La mostra ha sigut possible gràcies a la voluntat dels propietaris que hi han prestat les peces de Munari durant aquest llarg període. Cal destacar entre aquests la Fondazione Jacqueline Vodoz e Bruno Danese de Milà, la Repetto Gallery de Londres, l’Arxiu Lafuente, el Museu d’Art Contemporani Helga de Alvear, la Galeria Cadaqués, l’Archivio Ugo Mulas i diverses col·leccions particulars.

Aquesta monogràfica sobre l’autor ha sigut concebuda com si fora «una exposició col·lectiva de Bruno Munari» -subtítol que ell mateix va donar a una de les seues mostres-, perquè presenta un conjunt molt variat de processos i resultats que, amb imaginació i mètode, va produir el creador.

En efecte, en la seua obra es localitza de manera pionera i molt singular «el disseny gràfic com a professió, llibres com a projectes, jocs com a investigacions, objectes com a obres», en paraules de Beppe Finessi, un dels experts en disseny que ha col·laborat en el catàleg que ha publicat la Fundació Juan March.

Aquesta mostra inclou un taller creatiu inspirat en l’obra de Munari especialment ideat per a l’ocasió, al qual es destina un espai propi en el qual xiquets, joves i famílies conviuran amb les peces del gran Alfabeto Lucini, creades per l’artista a partir de materials diversos.

De manera paral·lela a l’exposició, s’han programat aquestes activitats complementàries: ‘Aula d’estiu. Verano Munari / Estate Munari. Escola artística d’estiu’, del 4 al 29 de juliol, amb horari de 9 a 14 h; visites guiades gratuïtes; tallers educatius; el documental ‘Munari: se puede hacer de otra manera’ i el pòdcast ‘Munariana’.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies