ActualidadEconomíaEn Valencià

València fa una crida a tota la ciutadania per participar en les activitats del 35 aniversari del Jardí del Túria 

L’Ajuntament de València enceta el pròxim diumenge les activitats que commemoren el 35 aniversari de la construcció del Jardí del Túria, «una fita històrica no sols per a la nostra ciutat, sinó també a escala europea en convertir-se amb el pas del temps en el parc més gran urbà del vell continent», ha manifestat l’alcalde Joan Ribó. El màxim responsable de ciutat participarà el diumenge a les 11 del matí en l’obertura dels actes d’aniversari amb una conversa amb diverses personalitats que van viure en primera persona la consecució del Jardí. La convocatòria, oberta a la ciutadania, serà en el pòrtic del tram XI del Jardí del Túria, precisament el primer que es va inaugurar ara fa 35 anys.

«La lluita ciutadana està molt lligada al Jardí del Túria. Si hui és un gran pulmó verd de la ciutat i no una xarxa d’autopistes com dissenyà el govern de la dictadura franquista, és perquè el poble es va rebel·lar a esta decisió. Per tant, els veïns i veïnes de València van ser els grans artífexs d’un jardí, que podran continuar gaudint les pròximes generacions», ha assegurat l’alcalde Joan Ribó, que ha fet «una crida a tota la ciutadania» per participar en les activitats de la commemoració del 35 aniversari. «La ciutadania va ser la gran protagonista i ha de tornar a ser-ho», ha afegit l’alcalde de València.

València celebra enguany els 35 anys del Jardí del Túria amb un programa lúdic, reivindicatiu i reflexiu per a tots els públics que estarà estructurat en cinc línies, l’ambiental, l’oci i la cultura, la integració, l’esport i el benestar i el futur. El programa de celebracions, que porta per nom «El Jardí del Túria fa 35 anys», inclou concerts a l’aire lliure, edició de còmics, exposicions, una nova imatge corporativa, fotoperiodisme i participació ciutadana, entre altres elements. El programa d’activitats s’estrena el pròxim diumenge 5 de juny amb una conversa entre l’alcalde, Joan Ribó, i diverses personalitats que van viure el moment històric de la transformació d’un projecte d’autopistes a una gran zona verda. Així acompanyaran a l’alcalde Maite Biosca, representant de la lluita ciutadana, l’arquitecte responsable de l’Urbanisme a València en els anys 80, Vicente González Móstoles i el periodista José Manuel Alcañiz. La conversa porta per nom ‘Com fer realitat el prodigi del Jardí del Túria’. Joan Ribó ha recordat que el llit del Túria «és el símbol d’una lluita ciutadana aconseguida que fa de València una ciutat preparada per al futur i amb reptes extraordinaris, com és convertir-se en una urbs climàticament neutra en 2030 o aspirar a ser Capital Verda Europa en 2024».

Ribó ha assegurat que el Jardí del Túria «també és futur» amb el Parc de Desembocadura, que ja té en marxa el concurs d’idees per a la seua construcció. «Un gran parc que alleujarà el greuge que ha patit Natzaret amb el port per la seua ampliació i, a més, serà el parc que tancarà cap al sud, per la mar, este llit del Túria. El concurs d’idees ja està en marxa, així com la infraestructura verda provisional d’Espai Natzaret, tal com ens demanaren els veïns i veïnes de Natzaret», ha remarcat.

Actes previstos

Les celebracions pels 35 anys del parc s’encetaran el pròxim diumenge 5 de juny, a les 11 hores, al mateix jardí amb la conversa ‘Com fer realitat el prodigi del Jardí del Túria’. L’alcalde Joan Ribó mantindrà un diàleg obert a tota la ciutadania en la qual intervendran Maite Biosca, representant veïnal, l’arquitecte Vicente González Móstoles i el periodista José Manuel Alcañiz. Obrirà l’acte el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.

L’activitat “Este museu té 10 kilòmetres” recuperarà la memòria de la lluita ciutadana amb una exposició a l’aire lliure amb fotografies i textos mentre que “El Túria amb ulls de dona” reunirà l’obra de dones fotoperiodistes, que miraran el jardí amb òptiques diverses.

La celebració també tindrà un còmic, “Túria còmic”, del que s’editaran 10.000 exemplars, que es repartiran entre la ciutadania per recordar l’efemèride. Per la seua banda, “Fa 35” serà un vídeo recopilatori de les commemoracions.

La participació ciutadana tindrà el seu espai en les activitats amb “Districtes del Túria”, que sumarà una visió vertebradora dels barris de la ciutat que recorre el parc urbà a banda i banda, mentre que “Túria Sticker” donarà pas a les opinions dinàmiques de la ciutadania.

Les activitats de celebració també tindran música amb dos concerts a l’aire lliure, que s’emmarcaran en la Gran Fira de València, i, a més, el Jardí del Túria també disposarà d’una nova imatge corporativa. En total, són 14 activitats distintes englobades en cinc grans àrees, la línia ambiental, l’oci i la cultura, la integració, l’esport i el benestar i la gran línia cap al futur.

Dins dels actes commemoratius també cal destacar la reobertura del parc Gulliver, que es troba en fase de rehabilitació, l’elaboració del pla de millora i condicionament del jardí del Túria, el concurs d’idees per al disseny del Parc de Desembocadura i els projectes de rehabilitació del Parc de Capçalera i dels trams X i XI del Jardí del Túria, entre d’altres iniciatives.

About Author