ActualidadEconomíaEn Valencià

Economia presenta un estudi sobre ‘L’Empresa responsable i sostenible en la Comunitat Valenciana’

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, acaba de fer públic un estudi titulat: ‘L’Empresa responsable i sostenible en la Comunitat Valenciana’ que es troba disponible en la web de la Conselleria.

Aquest treball ha sigut presentat en el marc de la segona sessió de les primeres Jornades de Primavera en Economia Sostenible sobre ‘Informació no financera i memòries de sostenibilitat en empreses: importància i contribució a la sostenibilitat econòmica’.

Durant la presentació de l’estudi, el director general d’Economia Sostenible, Josep Vicent Soler Gironés, ha explicat que el treball realitzat «respon a la necessitat de conéixer el grau d’implementació de pràctiques sostenibles, responsables i transparents en el conjunt del teixit productiu valencià.»

A més, ha assegurat que el treball ha permès comprovar que ‘les activitats de foment públic de la responsabilitat social i la sostenibilitat han mostrat continuïtat al llarg dels últims anys, però alhora s’han estructurat de manera desigual».

En el desenvolupament de l’estudi s’ha dut a terme la identificació d’aquells conjunts d’empreses amb millors pràctiques, així com aquelles amb un major potencial de millora en l’adopció d’activitats empresarials més sostenibles i amb un més alt grau de responsabilitat. L’activitat legislativa recent en matèria d’informació no financera ha propiciat l’adopció per part de les empreses de diferents estàndards de comunicació, molt diferents entre si, que condueixen a memòries de sostenibilitat altament heterogènies i d’una qualitat molt variada.

També s’ha pogut identificar quines indústries i quin tipus d’empreses han de ser objecte de la legislació futura per a maximitzar la qualitat i quantitat d’informació no financera disposada per part de l’empresa valenciana, així com sobre quins components d’aquestes memòries caldria fer èmfasis.

transparència informativa

L’estudi també ha analitzat el compromís de l’empresa valenciana en matèria de transparència informativa, valorant la qualitat i amplitud de les seues eines de comunicació, però també les seues motivacions i reclams al Sector Públic. A més, s’ha determinat el nivell d’exercici en matèria de sostenibilitat i responsabilitat, estudiant les accions dutes a terme per aquestes empreses quant a qüestions com l’economia circular o el govern corporatiu, entre altres.

D’altra banda, s’ha pogut valorar la qualitat de les memòries de sostenibilitat elaborades i difoses per les empreses valencianes. És a dir, en quina mesura la informació en elles continguda és completa i adopta un enfocament transversal cap a tots els grups d’interés. Com a conclusió rellevant s’ha extret que es necessita millorar la quantitat de les memòries. És important apostar per la disposició pública de les Memòries i Estats d’Informació No Financera on estiguen separats dels comptes anuals i que, en termes generals, siguen accessibles per a la major part de la població.

Quant a les pràctiques sostenibles no vinculades a la transparència informativa, l’informe reflecteix que destaquen les contribucions de les empreses a qüestions de reciclatge, reutilització i economia circular, així com el foment de la igualtat, la traçabilitat de la cadena de subministraments i l’espenta cap a l’ús d’energies netes i unes menors emissions.

Finalment, les empreses identifiquen com a principals obstacles a l’adopció de pràctiques més sostenibles el cost i la falta d’iniciatives de suport públic. Específicament, el conjunt d’empreses analitzades coincideix en assenyalar com a línies d’acció prioritàries el foment de l’economia circular i col·laborativa, i l’adopció de sistemes de reconeixement públic que permeten identificar informació no financera que reflectisca les polítiques empresarials lligades a la sostenibilitat i la Responsabilitat Social Empresarial.

Aquest estudi forma part de la sèrie estudis econòmics que elabora la Direcció General d’Economia Sostenible per a analitzar i avaluar els aspectes claus en matèria de sostenibilitat econòmica que afecten l’estructura productiva valenciana. Aquest estudi és el número 14 d’aquesta sèrie.

Les jornades en les quals s’ha presentat l’estudi s’han celebrat durant els dies 30 de març i 6 d’abril al Jardí Botànic de la Universitat de València i han pogut ser seguides telemàticament. Aquest esdeveniment està inclòs en el programa d’activitats per a 2022 de la Càtedra d’Economia del Bé Comú. El seu objectiu ha sigut reforçar la rellevància de les ajudes en matèria de foment de l’economia sostenible. Aquesta línia d’ajudes té entre els seus objectius, el foment, la difusió i estudi de la informació no financera com a instrument clau per a contribuir a la millora de l’economia valenciana, i en particular amb l’ajuda a les pimes perquè realitzen memòries de sostenibilitat.

Cal recordar que, durant el període 2017-2021, la Conselleria Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball ha convocat ajudes per valor de més de 2,1 milions d’euros destinats a pimes, universitats, associacions i entitats sense ànim de lucre per a promocionar l’Economia Sostenible. I en 2022, ha incrementat un 57?% el pressupost respecte a l’any anterior, destinant 1,1 milions a aquestes ajudes, en les quals, com a novetat, també podran optar els pactes i acords territorials per a la creació d’ocupació.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies