ActualidadEn ValenciàLa Vida es un Festival

SocialMed un Festival de cinema, art i Drets Humans del Mediterrani per a València

Hui s’ha presentat la programació i el cartell de la primera edició SocialMed, un festival que especial atenció al cinema i la creació artística relacionada amb temes socials vinculats geogràfica i culturalment a la mar Mediterrània, que tindrà lloc a València entre el 19 i el 27 de novembre. El festival comptarà amb la participació del premi Nobel de Literatura del 2006, el turc Orhan Pamuk, qui participarà en un debat sobre els 10 anys de les Primaveres Àrabs. SocialMed ha triat a l’artista Patricia Bolinches com a dissenyadora del cartell en un acord amb València Capital del Disseny 2022 i l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, mitjançant una convocatòria oberta a professionals del disseny i un comité de valoració format per totes dues entitats.

El regidor de Turisme i Internacionalització, Emiliano García, ha afirmat que “es tracta d’un festival necessari, perquè posa en en valor el cinema de drets humans vinculats geogràfica i culturalment a la mar Mediterrània; i posa el focus on ningú l’havia posat fins ara, donant-li la mateixa rellevància a alguns drames humans que ens envolten però que desapercebuts”.

Per a García SocialMed “naix amb la voluntat de ser, a més de certamen cinematogràfic, un punt de trobada entre països mediterranis, que aborda temes universals des de la pluralitat, la diversitat, la integració i amb una mirada oberta a la realitat”.

L’Ajuntament participa en este festival al costat de la Fundació ACM (Assemblea de Ciutadanes i Ciutadans del Mediterrani), l’Institut de Drets Humans de València i MedCities, una xarxa que coordina a més de 60 ciutats mediterrànies, entre les quals es troba València.

Esta primera edició “girarà al voltant  de les Primaveres Àrabs i com el seu ressò va repercutir internacionalment en altres moviments, com pot ser el cas del 15M a Espanya” ha indicat García. Per part seua, el Director de SocialMed, Samuel Sebastián ha recordat que “al Mediterrani tenim, a xicoteta escala, totes les vulneracions de Drets que existeixen en el món: el canvi climàtic és una de les més importants, però també conflictes polítics, les guerres” per això, el Director del certamen creu que “és fonamental que existisca un festival en el qual ,a través de la sensibilització, la reflexió i el coneixement d’altres realitats aborde estos assumptes als països del nostre entorn”.

Programació

La gala inaugural del festival tindrà lloc el divendres 19 de novembre, a les 19.00 h., en La Beneficència.

Debat: 15M i Primavera Valenciana 2012–2021 amb Germán Caballero, Laura Ballester, Alfonso Amador, Maribel Domenech i modera José Antonio García Sáez. Lloc: Auditori Joan Plaza del Jardí Botànic. Dissabte 20 de novembre, 18.00 h.

El premi Nobel de Literatura del 2006, el turc Orhan Pamuk, estarà en línia en el debat “Primaveres Àrabs, 10 anys després”, el pròxim dia 21 de novembre a les 17 h. a l’auditori Joan Plaza del Jardí Botànic de València.

Duel Migratori. Participen Liliana Malaver i Rhama Basraoui. Lloc: Fàbrica de Gel. Dijous 25 de novembre, 18.00 h.

Projecció de la pel·lícula Quo vadis, Aida? i debat amb Fernando Flores, Director de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i Maria Chiara. Lloc: Filmoteca de València. Dijous 25 de novembre, 20.00 h.

Debat sobre els 30 anys de la guerra de Iugoslàvia, amb el periodista José Ricard de Prada, l’únic jutge espanyol que ha participat en el tribunal que va jutjar els crims de guerra de l’antiga Iugoslàvia; també participa el periodista Marc Casals, autor del llibre “La Pedra roman”, Ruth Herrero i Marc Casals. Lloc: Petxina. Divendres 26 de novembre, 18.00 h.

En total, SocialMed València presentarà sis seccions: Med Cinema, Med Futurs + AniMed, Àgora Med, InnovaMed, Mediterrani És Dona i Med Llatí.

About Author