ActualidadComunidad ValencianaCulturaEn Valencià

Presentació del llibre ‘Operació AVL. El pacte lingüístic dels valencians’ del periodista Sergi Castillo

El periodista Sergi Castillo ha presentat aquest dijous al costat del president de la Generalitat, Ximo Puig; l’ex- acadèmic Rafael Alemany i l’editor de Vincle Editorial, Manolo Gil, el seu nou llibre ‘Operació AVL’, en el qual narra una història «atractiva i positiva» de la política valenciana diferent de la «cara B» que ha retratat en les seves anteriors obres.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assistit a la presentació del llibre ‘Operació AVL. El pacte lingüístic dels valencians’, del periodista Sergi Castillo, en el qual es descriuen les negociacions que van culminar amb la creació de l’ens normatiu de la Comunitat Valenciana en matèria lingüística.

A l’acte, que ha tingut lloc a l’edifici Veles e Vents de València, han assistit també els consellers d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, així com la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo.

En ‘Operació AVL’ fa una revisió del procés de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que, pesi al consens final, no va estar exempt de «conspiracions, traïcions i punyalades per l’esquena».

Castillo conta que ‘Operació AVL’ és una crònica periodística que repassa aquell moment entre finals dels 90 i principis dels 2000 en el qual en la societat valenciana «tothom era filòleg». «Hi ha víctimes i botxins, bons i dolents, però també té molt d’amistat, diàleg i reconciliació per a arribar a consensos», ha assenyalat.

Biografia

Sergi Castillo Prats (Cocentaina, Alacant; 1978) és un periodista, escriptor i docent espanyol, autor del llibre Ionquis dels diners. Les deu grans històries de la corrupció valenciana, Terra de saqueig. La trama valenciana de Gürtel d’Edicions Lectio, i La batalla per la sanitat valenciana de Institució Alfons el Magnànim.


Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual per la Universitat de València i ha ampliat la seva formació en la Universitat de Barcelona i la Universitat Politècnica de Catalunya. També es va graduar com a professor de música en el Conservatori José Iturbi de València. Ha desenvolupat la seva labor en premsa comarcal i comunicació política, ha estat guionista, productor i ha publicat articles en diversos llibres i revistes. És periodista i ha treballat per a mitjans de comunicació com El País, Informació, l’agència EFE, TVE, Canal 9, Interviú, El Mundo TV, Diari de Girona, El Punt, Eldiario.es i COPE. Col·laborador en diversos programes de televisió com a Més val tard i La Sisena Nit, i també ha participat com a expert en casos de corrupció en L’intermedi, La Sisena Columna, Els matins de Quatre o El programa d’Ana Rosa.


Ha impartit conferències i tallers. En 2017 va ser un dels tres candidats proposats a les Corts Valencianes per entitats de la societat civil valenciana per a dirigir l’Agència Valenciana Contra el Frau i la Corrupció, en el procés de la seva creació. Va rebre l’aval del Parlament Autonòmic i finalment va quedar en segon lloc després de Joan Antoni Llinares [3]. Ha estat citat com a expert en diferents comissions de recerca del Congrés dels Diputats i les Corts Valencianes


Al gener de 2020 va publicar el llibre La batalla per la sanitat valenciana (Institució Alfons el Magnànim), una crònica de les privatitzacions en l’àmbit sanitari que va desenvolupar el PP a la Comunitat Valenciana des de 1995 a 2015, entre les quals destaca el conegut com a model Alzira, i el rescat d’aquests serveis per part de la Generalitat Valenciana, amb l’arribada a la Conselleria de Salut Pública de Carmen Montón. Entre els testimoniatges que se citen figura el del director gerent de l’empresa Ribera Salut, Alberto de Rosa, o el director de l’IVO, Manuel Llombart. Aquest treball va ser seleccionat al juny de 2018 per un jurat professional de la Va unir de Periodistes Valencians per a la II Beca de periodisme de recerca Josep Torrent.

About Author