ActualidadEducaciónEn Valencià

Educació reprén el campionat autonòmic de Formació Professional en 18 seus diferents

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport reprén els skills valencians, els campionats de Formació Professional autonòmics que es van suspendre en març de 2020 a causa de la COVID-19.

Aquesta competició que organitza Educació de la Generalitat amb finançament del Fons Social Europeu, torna amb 26 finals autonòmiques que es disputaran durant tot aquest octubre i les dues primeres setmanes de novembre en 18 seus diferents repartides per tot el territori per a evitar així la concentració d’un nombre elevat de persones.

En els skills valencians, a falta de concretar-se el nombre de finalistes en dues de les 26 especialitats a concurs, hi participen 146 alumnes, 116 xics i 30 xiques, de 66 centres educatius que mostraran les seues habilitats per a visualitzar l’FP com una opció d’estudis òptima. De les comarques d’Alacant hi ha 62 finalistes de 28 centres educatius, 6 centres educatius castellonencs aporten 8 finalistes i els 76 restants estudien en 32 centres de les comarques de València.

MuT2016

Les dues primeres especialitats que obrin les finals són la de Floristeria, que comença hui i es desenvoluparà al llarg de tres dies a Fira València dins del marc del 50 aniversari d’Iberflora, i la de Perruqueria, que també es disputa hui, però en una única jornada a l’IES El Cabanyal de València.

Els skills autonòmics són la primera etapa per a l’alumnat valencià que somia amb els campionats d’FP estatals SpainSkills, que tindran lloc a Madrid entre el 22 i 26 de març del pròxim any, per tal d’aconseguir el bitllet a l’olimpíada mundial WorldSkills, que se celebrarà a Xangai (la Xina) també l’any vinent. Tot el calendari dels skills, des de les finals autonòmiques als campionats nacionals i l’olimpíada mundial, s’ha endarrerit un any a causa de la pandèmia.

Finals a les comarques d’Alacant, Castelló i València

De les 26 especialitats convocades per a aquesta edició dels skills, 7 es disputaran en quatre centres educatius de les comarques d’Alacant. Així, el CIPFP Batoi d’Alcoi acollirà l’última de les finals, la d’Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa que tindrà lloc el pròxim 11 de novembre.

Abans, del 26 al 28 d’octubre, l’IES Antonio José Cavanilles d’Alacant serà l’escenari de tres finals: Instal·lacions Elèctriques, Control Industrial i Mecatrònica. L’IES El Palmeral d’Orihuela serà la seu de la final d’Electrònica el 29 d’octubre.

Finalment, el 3 i 4 de novembre, el CIPFP Canastell de Sant Vicent del Raspeig serà el marc de dos finals: la de Refrigeració i Aire Condicionat i també la d’Atenció Sociosanitària i Cures Auxiliars d’infermeria.

A les comarques de Castelló tindran lloc tres finals. D’una banda el CIPFP de Benicarló, el 26 i el 27 d’octubre, acollirà la final de Serveis de Restaurant i Bar, i l’IES Politècnic de Castelló de la Plana serà la seu de les finals d’Ebenisteria i Fusteria. Ambdós skills es disputaran al llarg de dos dies, del 27 al 28 d’octubre.

Onze centres de les comarques de València i Fira València acolliran les 16 finals restants de la competició. Després dels esmentats skills de Floristeria i Perruqueria, que arranquen hui respectivament a Iberflora i a l’IES El Cabanyal de València, arribarà el torn del CIPFP de Cheste, que serà el marc de dos finals: la de Jardineria Paisatgística, que es tindrà lloc del 19 al 21 d’octubre, i la de Tecnologia de l’Automòbil el 3 i 4 de novembre.

Mislata també serà la seu de dos finals: la de CNC Fresatge tindrà lloc a l’IES Molí del Sol el 21 d’octubre, mentre el dia 23 d’octubre es disputarà al CIPFP d’aquest municipi de l’Horta Sud la final de Desenvolupament Web. L’IES Rascanya de València acollirà la final de Fontaneria i Calefacció el 26 i el 27 d’octubre.

El CIPFP Ciutat de l’Aprenent de València serà el marc de tres finals: Soldadura (27 d’octubre), Tecnologia de la Moda (28 d’octubre) i Cuina (3 de novembre). També a València, el CIPFP Blasco Ibáñez, serà la seu de la final de Disseny Mecànic-CAD entre el 27 i el 28 d’octubre.

Entre el 25 i el 27 d’octubre, a l’IES Henri Matisse de Paterna, es disputarà la final d’Animacions 3D i Jocs. La final de Pastisseria tindrà lloc a l’IES Guillem d’Alcalà de la Pobla de Farnals del 2 al 4 de novembre. La final de Reparació de Carrosseria i també la de Pintura de l’Automòbil es farà al CIPFP la Costera de Xàtiva del 3 al 5 de novembre, i l’skill d’Estètica tindrà lloc a l’IES Salvador Gadea d’Aldaia del 4 al 5 de novembre.

Aquest campionat és un valuós instrument de difusió de la Formació Professional i un mitjà per a motivar estudiants, professorat i empreses. Els joves participants competiran en cada una de les 26 especialitats esmentades i demostraran les seues capacitats, que seran avaluades per un jurat professional compost per professorat representant dels centres educatius participants, coordinats per la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport.

About Author