ActualidadCulturaEn ValenciàMontserrat Gascó Alcoberro

Toni Fontanillas, de Vilanova i la Geltrú a néixer poeta a Palma

I parlem de Toni Fontanillas, nascut  a Vilanova i la Geltrú (Catalunya), hi va viure allí fins l’any 2002, quan va traslladar la seva residència a Palma.

Format en llengua i literatura catalanes per la Universitat de les Illes Balears, ha participat en diverses activitats literàries, com ara un grup de poesia anomenat «La ploma daurada» i també ha intervingut en programes de ràdio dedicats a la literatura.

Publica el seu primer llibre de poesia Poemes de la realitat al 2019, i aquest any 2021 de pandèmia ha sigut fructífer perquè el Toni Fontanillas ha publicat el seu segon llibre, també poesia, que porta com a títol Poemes de carretera i altres versos.

Fontanilles diu que “En aquells anys de joventut visquérem a peu d’autopista, damunt una venerable moto, experimentant les emocions sempre al límit, sentint a cada minut com la vida ens colpejava amablement. Foren uns anys meravellosos i terribles al mateix temps, perquè sabíem que mai més no tornarien.”

I nosaltres hem volgut fer-li unes preguntes al voltant de la seva producció literària.

-Toni,digues-nos perquè has escrit aquest llibre, quant temps va prendre fer-lo, que volies transmetre, Sempre has estat poeta o has escrit narrativa?

El primer llibre el vaig escriure no premeditadament, fruit de diferents moments vitals inspiradors.Hi ha poemes escrits en diferents períodes de la meva vida: bàsicament 1999-2002 i 2014-2019. Volia transmetre l’essència de la identificació de l’ésser amb l’espai que l’envolta mitjançant una sèrie de situacions fictícies, però basades en vivències pròpies. També he escrit narrativa i teatre, però sense arribar a publicar-los.

-En Poemes de carretera i altres versos parles de moto, tal vegada tens i has volgut reflectir aquest esperit aventurer que s’associa sempre al motero?

La moto del segon llibre es pot interpretar com un símbol, així com també l’autopista. Al mateix temps que l’esperit moter, he volgut reflectir l’esperit aventurer en un sentit més ampli.

Bé, solament queda dir que Poemes de carretera i altres versos és un gran llibre de poesia,  que sorprén per la seva originalitat. Fontanillas és un autor  que ens fa gaudir en les descripcions i fins i tot sembla que el lector formi part de l’escenari de les paraules.

Sense cap dubte Poemes de la realitat Poemes de carretera i altres versos són dos llibres molt a tenir en compte.

Montserrat Gascó-Alcoberro