El Palau de la Generalitat recupera la imatge original dels murals cubistes de José Vento

21.08.23_RestauracionVento

El Palau de la Generalitat ha restaurat les pintures murals que decoren el vestíbul del segon pis de l’edifici que va pintar José Vento (València, 1925 – Madrid, 2005) sobre el Tractat del Consolat del Mar amb una estètica cubista, en 1951.

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha usat dotze mesos a recuperar la imatge original d’aquests tres murals que ocupen uns trenta metres quadrats de superfície. Han treballat equips de dues persones de manera continuada.

Durant la restauració, el treball més costós ha sigut l’eliminació del paper japonés amb què estaven cobertes les pintures. Per a fer-ho, s’han realitzat els tests necessaris per a identificar el producte i el sistema d’eliminació més idoni. El paper japonés s’ha retirat aplicant aigua tèbia i utilitzant brotxes blanes i esponges naturals.

Els murals també presentaven pèrdues de pintura a causa del grapat sobre aquests d’un tapís que va cobrir durant anys aquesta obra. En algunes de les pèrdues encara es podia trobar algunes grapes.

La neteja de les pintures s’ha fet amb alcohol etílic i acetona, com els dissolvents més apropiats per a eliminar la brutícia. I en la fase final es van estucar les llacunes i es va realitzar la reintegració cromàtica del que faltava de les pintures.

Els murals de José Vento, pintats amb estètica moderna de línies cubistes, contrasta amb la severitat del Palau, un edifici representatiu de l’arquitectura civil del gòtic valencià del període foral, que des de 1931 està declarat bé d’interés cultural.

En el centre del mur més longitudinal, se situa el rei Pere III, assegut en un tron davall d’un dosser amb les armes de la Corona d’Aragó, qui concedeix en 1283 el privilegi a la ciutat de València de posseir el Consolat del Mar. Al costat d’ell hi ha diversos personatges de la cort, comerciants i navegants, mentre un personatge li mostra el llibre que conté la jurisprudència mercantil per la qual s’ha de regir aquesta institució.

En un altre mural, es veu la taula on s’ha ratificat el tractat, amb el blasó de la Corona d’Aragó en el front, expressat mitjançant l’abraçada entre dos comerciants o navegants davant d’un mural, o sòl, d’alfardons blancs i blaus, que tenen com a motiu decoratiu un vaixell i unes aigües en clara al·lusió al tema proposat.

En el tercer mural, uns altres comerciants mostren orgullosos als navegants el llibre que inclou les lleis per les quals es regeix el comerç mercantil dels valencians en època foral, igualment disposat davant del panell d’alfardons anteriorment descrit.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies