El Consorci de Museus promou la creació contemporània com a eina de participació ciutadana

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha resolt les convocatòries públiques ‘Resistències artístiques’ de processos artístics en entorns educatius, ‘Reset’ de relectures de gènere i multiculturalitat i ‘Cercles’ de mediació cultural per a joves i ‘CoSSos. Comunitat de sabers subalterns’, per mitjà de les quals s’han seleccionat 43 projectes artístics que es desenvoluparan al llarg del curs 2020/2021 a Alacant, Castelló i València.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que «més de 300 propostes han concorregut a aquestes quatre convocatòries, de les quals ‘Resistències artístiques’, ‘Reset’ i ‘Cercles’ compleixen la quarta edició, a les quals s’ha sumat enguany ‘CoSSos’.

Al mateix temps, veiem noms d’artistes del nostre territori amb projecció internacional entre els projectes seleccionats. Això demostra l’interés i la consolidació d’aquestes convocatòries, que busquen la democratització de la cultura i la professionalització del sector i especialment de la mediació cultural, un àmbit que en els últims anys ha fet un canvi de direcció cap a la investigació en les noves pedagogies com a eina per al desenvolupament personal i la participació ciutadana».

Aquestes convocatòries disposen d’una inversió de 339.800 euros i estan dirigides a artistes, investigadors i investigadores i professionals de la mediació cultural que desenvolupen el seu treball en l’àmbit de les pràctiques col·laboratives, entenent la mediació com a camp expandit que va més enllà del museu per a involucrar la ciutadania.

Entre les propostes seleccionades destaca una gran diversitat de llenguatges, disciplines, així com de temàtiques que busquen l’apoderament de les persones que hi participen, motivar l’interés pel seu entorn i despertar la capacitat crítica, així com la inclusió i cohesió social de diferents col·lectius.

La convocatòria ‘Resistències artístiques’ ha seleccionat 30 projectes per a desenvolupar-los en 30 centres educatius de la Comunitat, 10 a Alacant, 10 a Castelló i 10 a València.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és incorporar els llenguatges de la creació contemporània en els processos d’aprenentatge, i es busca crear entorns de treball col·laboratius que unisquen art i educació i que impliquen la comunitat educativa.

Es tracta de la convocatòria de més import amb una dotació de 252.000 euros (8.400 euros para cada un dels projectes). Les propostes podran utilitzar les instal·lacions disponibles a Las Cigarreras Centre Cultural d’Alacant, el Centre del Carme de València i del Menador Espai Cultural de Castelló.

Els centres que vulguen participar en el programa poden inscriure’s en la convocatòria que ha obert el Consorci de Museus en col·laboració amb el Cefire Artisticoexpressiu, fins al 20 de setembre.

S’han seleccionat els projectes ‘Músicas brutas’ d’Alba Murcia García; ‘Misiones pedagógicas por la inocencia suprema’ de Lucía Peiró i Carmen María; ‘Curiosity’ d’Adolf Murillo Ribes; ‘Sin grietas no habría mares’ d’Estelle Jullian; ‘Marrrr. La edad de plástico’ d’Helena Pilar Gómez Pérez; ‘Una mirada diferente’ d’Escif; ‘Hola, estoy aquí ¿no me ves?’ d’Anna Talens; ‘Resistències performatives’ de Miguel Andrés Vicente; ‘Vuelo experimental’ d’Olga Diego Freises; ‘Fluxus o el arte de vivir’ de Carmela Mayor López; ‘Bailar en barbecho’ d’Ana Extremiana Eguia; ‘Verdenautas’ de Marco Ranieri; ‘Tableau vivant’ de Marta Negre i ‘¿Fan-qué? un fanzine colectivo en imágenes’ de María Sainz Arandia.

A més de les propostes ‘Jo, tots, ningú’ d’Enric Redón Montañés; ‘Memòries’ de Fran Rubira; ‘Teixir l’intangible’ de Laia Porcar Rubio, ‘Lactobacillus-streptococcus’ d’Aris Spentsas; ‘Slow graphics’ de Chiara Sgaramella i Estela López de Frutos; ‘El increíble caso de la cuchara que se quedó sin palabras’ d’Alma María; ‘La passió’ d’Anna Pellicer / Miguel Romero; ‘Farem un foc!’ Miguel Hernández Aguelo; ‘Habitar. Estar. Fer una llar’ de Laura Úrsula Pastor; ‘Mi casa, mi mundo. Nuestra casa, nuestro mundo’ de Dolores Domingo Garcerán; ‘Sincronías. Contactos’ de Marc Larré Miranda; ‘La imagen como espejo. La imagen como ventana’ de Laura García Berlanga; ‘The soundpainting project’ d’Óscar Vidal Belda; ‘Juntxs y revueltxs’ de Colectivo Albuga; ‘Mascarada’ de Víctor García Moreno i ‘Botem per crear juntes!’ de Josep Maria Aragay.

El jurat ha estat integrat per Joaquín García Giménez (a proposta de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix, AVPD); Beatriu Codonyer (a proposta d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, AVVAC); Pepa Ortiz Romaní (a proposta del CEFIRE Artistiscoexpressiu) i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

‘Reset’

‘Reset’ busca reforçar el principi d’igualtat en l’àmbit de la cultura i de la creació artística, amb la selecció de dos projectes que oferisquen una perspectiva de gènere i paren atenció a la diversitat cultural. Els projectes disposen d’una dotació total d’11.800 euros (5.900 euros per a cada un dels projectes).

S’han seleccionat les propostes ‘Antígones’ de Sandra García Ramírez, que pren com a base les col·leccions del Museu de Belles Arts Gravina d’Alacant i ‘A la fresca!’ de Miriam Chiva Celades i Laura José Iserte, que es desenvolupa entorn de la col·lecció del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés (MACVAC) per a avançar cap a una museologia més inclusiva i crítica.

El jurat ha estat format per Cristina Martínez Alarcón (a proposta de l’Institut de les Dones), Bia Santos (a proposta de l’Associació Nacional d’Investigadors en Arts Visuals, ANIAV); Rosalía Torrent Esclapés (a proposta de l’Associació de Dones en les Arts Visuals, MAV) i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus.

‘Cercles’

‘Cercles’ és una iniciativa conjunta de l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana que selecciona tres projectes, un per província, de mediació cultural per a joves.

L’objectiu és oferir un lloc de reunió, reflexió i aprenentatge col·lectiu al voltant de la creació artística actual, amb xiques i xics d’entre 14 i 18 anys, que en aquesta edició tracta l’emergència climàtica. ‘Cercles’ disposa d’una dotació total de 12.000 euros (4.000 euros para cada un dels projectes).

S’han seleccionat les propostes ‘I jo no soc Greta Thunberg’ de Núria Vazquez Antón – Col·lectiu Andròmines per a desenvolupar-lo al Centre del Carme Cultura Contemporània de València; ‘Inter-ACTÚA. Arte, identidad y entorno’ de l’Associació Cultural Fractals que es farà al Menador Espai Cultural de Castelló i ‘#PlayInk’ de David Gil Campesino, al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA).

El jurat ha estat integrat per Óscar Chico Garrido (a proposta de l’Associació Valenciana de Professorat de Dibuix, AVPD); Luis Diego Arribas Navarro (a proposta d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, AVVAC); Jesús Martí Nadal, director general de l’IVAJ; Inmaculada Sanjuán Pérez (a proposta de l’Institut Valencià de la Joventut) i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

‘CoSSos. Comunitat de sabers subalterns’

Amb una inversió total de 64.000 euros, ‘CoSSos’ selecciona 8 projectes, dotats amb 8.000 euros cada un, que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, preferentment en línia, obrint la porta a un altre tipus d’accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu.

‘CoSSos’ ha seleccionat les propostes d’Antoni Abad ‘Deaf Fun’; Clara Albacete López ‘Proyecto DAR (Dones Artistes Rurals)’; Anaïs Florin Langlois, Alba Herrero Garcés, i Natalia Castellanos Ayala amb ‘A estas alturas. Experiencias y memoria de la defensa de la huerta a través de su archivo’.

El projecte de València Acull ‘Visibles: Nuevas Creadoras de Cambio’; Cristina Centeno Rico ‘La xarxa comuna. Videografies de l’acció veïnal a La Saïdia’; Marco Ranieri ‘BOTÀNIQUES DE L’ÀVIA compendio comunitario de conocimientos botánicos tradicionales y subalternos’; Elia Rita Cervera Bravo amb la proposta ‘El sonido de la experiencia’ i Concepció Vivó ‘Laboratorio Periférico Experimental’.

Els projectes seleccionats en aquesta convocatòria es plantegen fonamentalment a distància, i preveuen la possibilitat de trobades presencials al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i l’Espai Cultural Menador de Castelló.

El jurat ha estat format per José Ayelo Pérez, a proposta de Gestió Cultural. Associació Valenciana de Professionals de la Cultura; Anna Recasens, a proposta d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló, AVVAC; Carles Xavier López Benedí, a proposta de la Coordinadora Valenciana d’ONG per al Desenvolupament i José Luis Pérez Pont, director gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies