Economia treballa per a reactivar el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana i adaptar-lo al nou escenari econòmic

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha assegurat que la Conselleria «està treballant al costat dels sectors productius de la Comunitat per a reactivar el Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, (PEIV 2018-2023) i adaptar-lo al nou escenari actual».

Climent ha destacat que, en aquests moments, el Pla Estratègic de la Indústria és un document fonamental «per a impulsar la recuperació i reactivació del teixit industrial i de l’ocupació en la Comunitat Valenciana».

Per això, ha incidit en la importància de reorientar i rellançar els seus eixos d’actuació dirigint cadascuna de les accions de política industrial previstes en el període 2021-2023 «a les necessitats i prioritats derivades de la nova situació post COVID-19».

El conseller ha realitzat aquestes declaracions després de presidir la Mesa Sectorial Metall-mecànic i la Mesa Sectorial Tèxtil, que s’han celebrat en el marc del PEIV.

Cal recordar que el Pla Estratègic contempla el desenvolupament d’encontres sectorials centrats en arts gràfiques; automoció; calçat; ceràmica; paper, cartó, envasos i embalatges; energia; productes infantils; joguet; fusta i moble; pedra natural; metall-mecànic; plàstic; químic i tèxtil.

Així mateix, agrupa diferents eixos estratègics d’actuació: innovació; transformació digital; internacionalització i posicionament en la cadena global de valor; talent, formació i ocupació de qualitat; estratègia energètica i cooperació. En cadascun d’ells es formulen una sèrie d’objectius a aconseguir amb la realització d’activitats, moltes de les quals han sigut contemplades i prioritzades en els encontres sectorials.

Durant la Mesa Sectorial Metall-mecànic el conseller ha tractat diferents actuacions que s’han d’impulsar en el marc del PEIV al costat de representants de la Federació Empresarial Metal·lúrgica Valenciana, (Femeval); la Federació d’Empresaris del Metall d’Alacant, (Fempa); l’Agrupació Espanyola d’Empreses Exportadores, (Arvet); l’Institut de Biomecànica de València, (IBV); el Clúster Vall del Joguet i l’Institut Tecnològic d’Informàtica, (ITI).

Entre elles destaca continuar apostant per la indústria local de proximitat i per la relocalització, plans renove de maquinària, agilitar els tràmits burocràtics, impulsar la digitalització, la indústria 4.0 i la innovació, així com la importància de la formació en el sector industrial, retindre el talent, el foment de la formació i la transició energètica, i continuar donant suport a la cooperació i l’ecosistema d’emprenedoria entre les empreses.

En la Mesa Sectorial del Tèxtil, el conseller d’Economia Sostenible ha posat en valor el paper que han desenvolupat durant la crisi econòmica i sanitària les empreses tèxtils de la Comunitat encapçalades per l’associació Ateval.

«El tèxtil valencià és un clar exemple d’un sector productiu que ha invertit per a adaptar-se a l’actual situació de crisi originada per la COVID-19 i ha reconvertit les seues indústries per a dedicar-se a la fabricació de productes sanitaris i de protecció com a màscares o bates», ha explicat.

Així, Climent ha apuntat que, gràcies al treball conjunt dels sectors productius, entre ells el tèxtil, la Conselleria d’Economia Sostenible i l’Ivace, ha sigut possible proveir al personal sanitari del material de protecció necessari partint de la producció local i la transformació industrial i evitant així la necessitat de recórrer a les importacions.

En aquest sentit, durant l’encontre s’ha realitzat un especial esment a l’Institut Tecnològic del Tèxtil Aitex que ha aconseguit en temps rècord l’homologació dels teixits i materials perquè les empreses valencianes que s’han oferit a fabricar màscares per la situació de crisi sanitària provocada per la pandèmia del coronavirus puguen fer-ho.

En aquesta mesa han participat, al costat del conseller Climent, la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Rebeca Torró; la directora general d’Indústria, Energia i Mines, Empar Martínez; representants de l’Institut Tecnològic del Tèxtil, (Aitex), de l’Associació d’Empresaris Tèxtils de la Comunitat Valenciana, (Ateval) i de la Unió Nacional de Fabricants de Catifes, Moquetes, Revestiments i indústries Afins i Auxiliars, (Unifam).

Així mateix, Rebeca Torró ha participat en la Mesa Sectorial del Plàstic, que ha comptat amb representants de l’Associació Valenciana d’Empresaris de Plàstics, (Avep); l’Institut Tecnològic del Plàstic, (Aimplas); l’Institut Tecnològic d’Informàtica, (ITI); l’Agrupació Espanyola d’Empreses Exportadores, (Arvet); el Clúster de la Vall del Joguet i l’Associació d’Empresaris IBIAE.

En ella s’ha incidit en la importància de l’economia circular en un sector com el plàstic que també ha demostrat la seua importància durant la COVID-19 en materials de protecció d’un sol ús (guants).

Així, s’ha abordat sobre el procés de reciclatge del plàstic en l’actual situació, un aspecte en el qual la indústria valenciana fa molt temps que está treballant.

S’ha destacat també la importància de la cooperació no sols nacional, sinó també per a posicionar-se internacionalment davant les noves oportunitats derivades de la reconversió donada la versatilitat d’aquest sector.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies