La Festa Estellés Gandia celebra el 10é aniversari

El Mirador dels Borja de Gandia acollirà la 10a Festa Estellés Gandia, el recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle. Serà el pròxim dissabte, 9 de novembre, a partir de les 12 hores. Està organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració de Compromís per Gandia i el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia. A més, s’inclou dins els actes de la Setmana Literària de Gandia 2019, que organitza l’Institut Municipal d’Arxius i Bliblioteques (IMAB), del 8 al 24 de novembre.

Hi compatarà amb l’actuació musical del trio format per: Enrique Vercher al piano, Vicent Bruixola al baix, Àurea Vercher cantarà (o posarà veu) a poemes de l’homenot de Burjassot.

Coordina l’acte, la poeta Maria Rosa Sabater, qui ha animat la ciutadania a participar-hi llegint un poema d’Estellés. Com sempre, per tal d’evitar repeticions, cal triar prèviament un parell de poemes d’Estellés, dur-los-hi fotocopiats i enviar el títol per correu electrònic a saforissims@saforissims.org.

10è aniversari

Cal recordar, que són nombroses les poblacions del País Valencià i del nostre territori lingüístic que celebren des de fa 10 anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia. La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser precisament la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar les primeres festes Estellés, el 2010. Aquell any, tres o quatre localitats (entre elles Gandia) secundaren la iniciativa. A hores d’ara, estem parlant d’entre 60 i 70.

L’escriptor i professor, Ferran Suay, va ser el convidat especial a l’estrena de la Festa Estellés Gandia. L’any següent, ens va acompanyar una emocionada Carmina Estellés, filla de l’homenatjat. Cal recordar, que sa mare, Isabel Lorente Riba (1926-2006) va nàixer a Gandia.

Enguany, per tant, la celebració és doble, ja que celebrem els 10 anys d’història de la Festa Estellés Gandia, tot just quan commemorem el 95 aniversari del naixement de Vicent Andrés Estellés. Per a l’ocasió, Gandia comptarà amb la presència confirmada de la Secretària Autonòmica de Cultura i Esports, Raquel Tamarit.

Des de l’inici, de la mà primer de Compromís per Gandia (Raül Navarro i Jordi Puig), que passaria després a col·laborar cedint el testimoni a Saforíssims Societat Literària (amb la poeta Maria Josep Escrivà al capdavant), hi han estat molts els rapsodes saforencs que han posat veu als versos ‘estellesians’. També la ciutadania en general, de totes les edats s’hi ha anat sumant. L’extensa obra d’Estellés ha permés la lliure elecció dels seus poemes, que s’han llegit, fins i tot, en altres llengües, com ara l’italià (Rafa Ferrer, el 2014) o en anglès (Marina Dénia, el 2018).

Músics i cantautors com Andreu Valor, Salvador Bolufer, Enric Murillo, Cristina Martí, Eva Dénia, Amadeu Vidal, M. Àngels Faus, Llevant Ensemble, Carles Pastor, Vicent i Carles Roig, Capa de Plàstic i Sergi Contrí.

A diferents escenaris, com ara el jardí de Foment, la plaça rei En Jaume I i, els darrers tres anys, al Mirador dels Borja. Sempre amb vocació de dur la cultura, la paraula, al carrer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies