L’IVAM obrirà el 2020 la primera fanzinoteca d’Espanya dedicada al còmic i la il·lustració

La primera hemeroteca fanzinera d’Espanya obrirà les seues portes al públic en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) l’any 2020. La col·lecció de quasi 4.000 fanzins amb la qual compta actualment la biblioteca del museu serà d’accés lliure per a investigadors després del procés de catalogació que du a terme l’expert en fanzins Eduardo Guillén Rodrigo, llicenciat en Història de l’Art i apassionat de les vinyetes.

La fanzinoteca de l’IVAM compta amb exemplars molt especials com el ‘Zap Comix’, núm. 0, de 1968, considerat un dels primers de la generació ‘underground’, o l»Ademuz Km. 6′, de 1975, un dels primers fanzins espanyols i el primer del que es té constància de València, realitzat per Sento Llobell i Micharmut. La col·lecció també té molta varietat de fanzins internacionals, tant europeus com llatinoamericans i estatunidencs.

Gràcies al suport de la Fundació Divina Pastora, que aporta 6.000 € per a finançar el projecte, el mes d’octubre s’haurà aconseguit catalogar el 75 % de la col·lecció de fanzins que ha donat a l’IVAM l’expert en còmics Álvaro Pons. «La fanzinoteca avança a bon pas, malgrat les dificultats que comporta catalogar fanzins», comenta Eduardo Guillén sobre aquestes publicacions, que naixen de la independència, la llibertat creativa i l’esperit contestatari.

Els fanzins, al llarg de la seua història, s’han caracteritzat per ser publicacions efímeres que naixien, es llegien i desapareixien. És per això que el treball documental resulta molt complicat. «No hi ha depòsits legals, falten els ISBN, a vegades tampoc se’n detalla la data de publicació o l’autor ha signat amb un pseudònim», explica Eduardo Guillén sobre l’ordenació de la col·lecció.

L’obertura d’aquesta fanzinoteca en l’IVAM confirma l’aposta del museu pel còmic i la il·lustració i la majoria d’edat d’un gènere històricament injuriat que està vivint una autèntica edat d’or d’explosió creativa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies