ActualidadEducaciónEn Valencià

Educació potencia els títols d’FP lligats a la investigació aplicada i la transferència del coneixement

Una trobada en el CIPFP de Cheste entre el Consell Escolar valencià i l’asturià mostra la cara més innovadora de l’FP valenciana

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha participat en una trobada entre el Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i el Consell Escolar d’Astúries que acull el CIPFP de Cheste amb el lema ‘Redescobrint l’FP, educar per al futur’. El conseller, junt amb les dues delegacions de consells escolars autonòmics, ha fet un recorregut pels graus més innovadors que ofereix el CIPFP de Cheste, que aquest curs forma més de 2.300 alumnes.

El conseller Vicent Marzà ha destacat que «un dels objectius d’aquesta trobada és donar a conéixer el gran potencial dels títols d’FP valencians lligats a la investigació aplicada i la transferència del coneixement. Són graus que milloren l’ocupabilitat futura de l’alumnat en llocs de treball en empreses que tenen una gran demanda de personal tècnic, que s’està formant en perfils connectats amb la innovació en el món empresarial».

«Bona mostra d’això són els projectes d’innovació i tecnologia aplicada que impulsem des del CIPFP de Cheste. Un d’aquests és l’Aula de Robòtica del grau superior d’Automatització i Robòtica Industrial, on hem pogut comprovar una demostració pràctica amb alumnat que desenvolupa el seu aprenentatge pràctic en un entorn virtual», ha afegit el titular d’Educació de la Generalitat.

També han visitat el projecte d’innovació en energia solar que s’està desenvolupant en el grau de Sistemes Electrotècnics i Automatitzats. En aquest projecte fotovoltaic s’han instal·lat 18 plaques solars fotovoltaiques que alimenten un punt de recàrrega per a vehicles híbrids i elèctrics, així com la xarxa elèctrica del complex educatiu.

Aquesta experiència s’està ampliant en aquests moments amb la instal·lació d’un segon punt de recàrrega a través dels anomenats ‘màsters’ de l’FP, ja que la Conselleria ha implantat en el CIPFP de Cheste un innovador curs d’especialització en Manteniment de Vehicles Híbrids i Elèctrics.

Una altra de les iniciatives que demostren el potencial en innovació de l’FP valenciana és un projecte de redisseny dels espais de jocs dels parcs urbans que afronten amb un enfocament multidisciplinari el professorat i l’alumnat de dos graus superiors del CIPFP de Cheste, el de Paisatgisme i Medi Rural i el d’Educació i Control Ambiental, en col·laboració amb el grau mitjà de Fusteria i Moble del CIPFP Ciutat de l’Aprenent de València.

Amb el nom ‘El Rubikub, imaginació al quadrat’, la proposta canvia l’enfocament del disseny dels parcs amb l’objectiu de posar en el centre els xiquets i xiquetes i les seues necessitats. L’estructura de fusta en forma de cub de colors que ha construït l’alumnat d’FP és un diàleg entre la ciutat i la natura, i aspira a crear un nou paradigma d’espai de joc infantil que ajude a restablir l’equilibri i la sostenibilitat en les relacions humanes amb el seu entorn.

El CIPFP de Cheste també és un referent en innovació en la família professional de Seguretat i Medi Ambient i s’ha pogut veure amb una demostració de les tècniques més avançades de salvament aquàtic a través de l’alumnat del grau superior de Coordinació d’Emergències i Protecció Civil i les d’excarceració de persones atrapades en un accident de trànsit de la mà de l’alumnat i el professorat del grau mitjà d’Emergències i Protecció Civil.

About Author