ActualidadEducaciónEn Valencià

Educació treballa per a la transformació del model productiu valencià connectant l’FP i les empreses líders en el sector de les TIC

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, visità el que serà el Centre d’Innovació Digital Avançat de la Formació Professional (CIDA), que està duent endavant la Conselleria al Districte Digital d’Alacant. El responsable d’Educació ha estat acompanyat pel director general d’FP i ERE, Manuel Gomicia; i el director territorial de la Conselleria a Alacant, David Vento.

Segons Vicent Marzà, «el CIDA naix per a ser el centre referent de la digitalització de l’FP valenciana. Volem que siga un espai impulsor de la innovació aplicada en l’FP, el desenvolupament de noves metodologies d’aprenentatge i de l’excel·lència en les competències dels alumnes d’FP».

En aquests moments, el centre disposa d’un primer equip de disseny de les línies de desenvolupament del CIDA conformat per 13 persones. Aquest equip està organitzant el model de funcionament i treball que tindrà el CIDA en quatre àrees: actius digitals, usos digitals, innovació digital i internacionalització.

En les línies d’actius i usos digitals es busca desenvolupar un model d’aplicació als centres docents de les tecnologies emergents que sorgisquen en l’àmbit de l’ensenyament, així com impulsar entorns de formació avançats, en els quals la digitalització puga millorar els processos d’aprenentatge i ajude a disminuir la bretxa digital en l’àmbit de l’FP.

Quant a la innovació, l’objectiu és fomentar la investigació en l’àmbit de la digitalització i la innovació de l’FP, per a impulsar així la relació dels centres educatius amb les empreses, amb els centres tecnològics, amb els diferents departaments d’investigació universitaris i amb el Districte Digital de la Generalitat.

El grup de treball en internacionalització de l’FP col·laborarà amb entitats educatives i organitzacions internacionals per a la millora de la digitalització dels ensenyaments.

Marzà ha afegit que la transformació del model productiu valencià «requereix una bona connexió entre formació i les empreses líders en el sector de les TIC. Incrementar la vinculació i corresponsabilitat del teixit empresarial amb la Formació Professional és fonamental no sols per a millorar l’ocupabilitat valenciana, sinó també per a eixir enfortits del difícil context a què ens ha sotmés la crisi sanitària».

Cal recordar que en aquest curs 2020-2021 estudien cicles d’FP d’Informàtica i Comunicacions als centres educatius valencians sostinguts amb fons públics més 12.600 alumnes, uns 4.800 d’ells a les comarques d’Alacant. Respecte al curs passat, en el sistema educatiu valencià l’alumnat d’aquesta família ha augmentat un 22 %, ja que la matrícula ha crescut en 2.280 persones més.

Aquest augment ha estat possible gràcies a l’oferta extraordinària de places en nous cicles realitzada en el marc del Pla de modernització de l’FP valenciana, que aquest curs disposa de 37 milions d’euros extraordinaris i que ha permés crear vora 8.000 noves places d’FP.

About Author